Müslümanın Üslubu

Yunus Emre AKSU

Allah (c) Kuran’ın da, sizden hayra çağıran, iyiliği emreden ve kötülükten sakındıran bir topluluk bulunsun (3/104) ayetiyle tebliğinin müminin ana sorumluluklarından bir tanesi olduğunu bizlere belirtmektedir.

Tebliğ, insanlara Allahın hükümlerini anlatıp kendilerini bu hükümlere davet etmektir. Evet sadece davet, çünkü hidayet Allah’a aittir ve davet edilenin inanıp inanmaması Rahman olan Allah’a (c) kalmıştır. Davetçi temiz niyet, ihlas ve doğru bir metotla üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiştir. Gerisi Allah’tandır.

Tebliğde çeşitli metotlar vardır. Davetçi önce kendini iyi bilmeli, daha sonra muhatabının sıkletini iyi belirlemeli ve ona göre yol tutmalıdır. Dedik ya çeşitli metotlar var, muhatabın vaziyetine göre metot değişkenlik gösterebilir. Fakat bir hal vardır ki, bu davetçinin karşısındaki ne seviyede olursa olsun, kültürü, imkânları, inancı nasıl olursa olsun değişmemesi gereken bir hal; “üslup ve davranış”. Üslup ve davranışın düzgünlüğü muhatabın zihninden önce gönlünde yer etmemize vesile olur.

Kuracağımız cümleler ve anlatacaklarımız sevgiyle başlayıp yine sevgiyle bitmelidir. Karşımızdakine veya onun düşüncelerine kabaca ve sert bir tutum sergilememiz, anlatacaklarımızın tesirini kıracağı gibi, sadece bize değil, inancımıza dahi muhatabı küstürme riskini taşır.

“Allah’tan bir rahmet dolayısıyla, onlara yumuşak davrandın. Eğer kaba katı yürekli olsaydın,onlar çevrenden dağılır giderlerdi”(3/159) ayetiyle Resulallah’ın  (s) davette ve liderlikte bizlere ulaşan örnekliğini Allah c. Bizlere bildirmekte.
Muhatabın yanlış düşünceleri, isabetsiz söylemleri de olabilir, bunun karşılığında ona düşüncesinden dolayı kırıcı davranmak, hele birde toplum içerisinde onu küçük düşürmek, alaycı bir tavır almakta onu bizden ve düşüncemizden uzaklaştırmak için sebep oluşturabilir, hatta oluşturur.

Bu söylediklerimiz, toplumumuz içinde maalesef karşılaştığımız hadiselerdir.

Bizler belli konulara yoğunlaşırken bazı yönlerimizi eksik bırakıyoruz. Bu yönlerini eksik gördüğümüz kardeşlerimizi Allah için uyarmalıyız. Bize bu eksiklikten dolayı uyarı ve ikaz ulaşıyorsa olgunlukla karşılamalı ve hatadan bir an önce dönüp kendimizi düzeltme yoluna gitmeliyiz. Çünkü sert bir üslup, Allahın müminlere emrettiği üslupla hiçbir şekilde bağdaşmaz.

Allahın “Kullarıma sözün en güzel olanını söylemelerini söyle”(17/53) ayetini uygulayarak,şeytanın aramıza kırgınlık ve fitne sokmasının önüne geçmiş olur,güzel sözle ve doğru üslupla, karşımızdakinin gönlü bir pınar gibi akıp,sözlerimizin ve inandıklarımızın tesirini Allahın izniyle görebiliriz.

Peygamberimiz as’ın tatlı dili ve güzel sözü neticesinde kişisel ve sosyal hayata dair hastalıkları tedavi etmesi bizlere en güzel örnek olmalı.